Virtual Reality Exposure Therapie (VRET)

scroll omlaag

Wat is Virtual Reality Exposure Therapie (VRET)?

VRET is gebaseerd op de behandelmethode die nu het meeste gebruikt wordt voor het behandelen van angsten en fobieën, namelijk exposure therapie. VRET valt onder cognitieve gedragstherapie (CGT) en is, net als bij exposure therapie in de echte wereld (in vivo), de persoon geleidelijk aan confronteren met de angst. Bij VRET wordt dit gedaan in virtual reality, een bril waardoor je in een virtuele wereld rond kan lopen en hiermee kan interacteren. Deze methode kan gebruikt worden als opstap naar de in vivo exposure therapie of als uitbreiding hierop.

Zo kan je bijvoorbeeld een behandeling doen in een virtuele supermarkt, waarbij je op een veilige manier kan oefenen met je angsten zonder de deur uit te gaan. Hierin kan je op elk moment besluiten om in of uit de simulatie te stappen. Het is op deze manier veel makkelijker om met angst aan de slag te gaan.

Voordelen van VRET:

  • De drempel om de angst aan te gaan is lager. Makkelijk in- en uitstappen;
  • De behandeling kan plaatsvinden in een veilige omgeving en op elk gewild moment;
  • Geen vooroordelen door anderen, zoals bij het oefenen in een echte situatie;
  • Er kan gerichter behandeld worden door specifieke situaties te oefenen;
  • Je kan oefenen in situaties die niet makkelijk in het echt na te bootsen zijn, zoals vliegen;
  • De simulaties kunnen aangepast worden naar wens van cliënt en behandelaar;
  • Een goede tussenstap naar in VIVO therapie door de angst op te bouwen.

De werking van VRET

Een belangrijke vraag is natuurlijk of VRET net zo goed werkt als (in vivo) exposure therapie. In eerste instantie zijn mensen vaak sceptisch, omdat het er niet net zo echt uitziet als de realiteit. Hierdoor zou volgens hen de werking van VRET minder zijn. Het tegendeel blijkt in de praktijk. Er wordt juist aangegeven dat wanneer de virtual reality bril opgezet wordt dit dezelfde gevoelens en emoties opwekt dan wanneer degene zich in een voor hen echte angstige situatie zou bevinden. In sommige gevallen zelfs meer aangezien je een situatie helemaal in kan kleden naar de angst, waarbij dit in het echt vaak lastig is.

Wetenschappelijk onderzoek heeft ook uitgewezen dat VRET net zo effectief en in sommige gevallen zelfs effectiever werkt dan (in vivo) exposure therapie. Tevens is het sneller en makkelijker in te zetten dan normale exposure therapie, omdat het onder andere locatie onafhankelijk is en de situaties aan te passen zijn op de behoeften van zowel behandelaar als cliënt. Op onze onderzoekspagina kun je meer lezen over deze specifieke onderzoeken.

VIRTUAL REALITY TOEPASSEN IN DE BEHANDELING?

Hoe kan ik virtual reality toepassingen implementeren in mijn behandeling? Hoe ziet zo’n virtual reality exposure therapie behandeling eruit? En wat kan ik allemaal met VRET bereiken? Op onze professionals pagina kun je alles lezen over het gebruiken van VRET in de praktijk.

JE EIGEN ANGST OVERWINNEN?

Wij staan altijd open om nieuwe mensen te leren kennen. Misschien kunnen we jou wel helpen je angst te overwinnen of kunnen we je doorverwijzen naar iemand die dat kan. Heb je vragen, opmerkingen, wil je een demo van de software of wil je gewoon graag een keer koffie met ons drinken? Neem dan nu contact met ons op!