Virtual Reality Exposure Therapie (VRET)

scroll omlaag

Wat is Virtual Reality Exposure Therapie (VRET)?

VRET is gebaseerd op de behandelmethode die nu het meeste gebruikt wordt voor het behandelen van angsten en fobieën, namelijk exposure therapie. VRET valt onder cognitieve gedragstherapie (CGT) en is, net als bij exposure therapie in de echte wereld (in vivo), de persoon geleidelijk aan confronteren met de angst. Bij VRET wordt dit gedaan in virtual reality, een bril waardoor je in een virtuele wereld rond kan lopen en interacteren. Deze methode kan gebruikt worden als opstap naar de in vivo exposure therapie of als uitbreiding op. Zo kan je bijvoorbeeld behandelingen doen voor rijangst, vliegangst, pleinvrees, claustrofobie en sociale angst met behulp van onze VRET simulaties.

Voordelen van VRET:

  • De drempel om de angst aan te gaan is lager, het is namelijk makkelijker om in en uit de angstige situatie stappen;
  • De behandeling kan plaatsvinden in een veilige omgeving en op elk gewild moment;
  • Er kan gerichter behandeld worden door specifieke situaties te oefenen;
  • Je kan oefenen in situaties die niet makkelijk in het echt na te bootsen zijn, zoals vliegen;
  • De simulaties kunnen aangepast worden naar wens van cliënt en behandelaar.

Onze VRET simulaties

De simulaties in onze software zijn volledig dynamisch in te richten en gebruiken 3D-modellen. Het zijn dus geen 360 graden video’s, maar aanpasbare omgevingen om ervoor te zorgen dat er geen gewenning optreedt bij de cliënt. Je kan elke behandeling weer anders inrichten, bepalen hoeveel mensen er rondlopen, scenario’s vormgeven en de karakters in de simulatie anders laten reageren op de speler. Het is mogelijk voor de speler om te interacteren met de omgeving, zoals het zelf sluiten van de liftdeur of het sturen in een auto. Dit zorgt niet alleen voor meer immersie, maar ook voor gevoel van controle bij de speler. Ze bepalen hierdoor zelf de stappen die ze nemen en daarmee de voortgang van de strijd tegen hun angst of fobie. In sommige van onze simulaties zijn er spelelementen (gamification) toegevoegd om de speler te motiveren grotere of meer stappen te nemen.

De werking van VRET

Een belangrijke vraag is natuurlijk of VRET net zo goed werkt als (in vivo) exposure therapie. Een reactie die vaak terugkomt wanneer iemand voor de eerste keer VRET ziet van buitenaf is dat het niet realistisch lijkt, het de angst niet zal oproepen en daardoor niet werkt in het behandelproces. Het tegendeel blijkt in de praktijk. Veel proefpersonen geven aan dat wanneer zij de virtual reality bril opzetten, ze dezelfde gevoelens en emoties ervaren als wanneer zij zich in een voor hen echte angstige situatie zouden bevinden.

Omdat de simulaties volledig dynamisch zijn en de omgeving en onderdelen in deze omgeving aanpasbaar zijn, kan er specifiek behandeld worden zoals dit nodig is. Dit werkt in het voordeel van de behandeling. Normaliter moet er soms genoegen worden genomen met een exposure situatie die dicht in de buurt komt of waar soms gewacht moet worden tot deze situatie beter wordt. Door middel van VRET kan de situatie en omgeving compleet zelf ingesteld worden.

Ook wijst wetenschappelijk onderzoek uit dat VRET net zo effectief en in sommige gevallen zelfs effectiever werkt dan (in vivo) exposure therapie. Hieronder is een kleine greep uit een aantal onderzoeken die gedaan zijn.

ANGST OVERWINNEN?

Wij staan altijd open om nieuwe mensen te leren kennen. Misschien kunnen we jou wel helpen je angst te overwinnen of kunnen onze VRET tools jou hierbij helpen dat bij andere mensen te doen. Heb je vragen, opmerkingen of wil je gewoon graag een keer koffie met ons drinken? Neem dan nu contact met ons op!