VIRTUAL REALITY (VR)

Virtual Reality

Virtual reality is een techniek die op steeds meer verschillende manieren wordt ingezet. Kijk bijvoorbeeld maar naar Samsung. Wanneer je hier de nieuwste telefoon aanschaft kan je hier nog een passende VR-bril bij krijgen. Het meest voor de hand liggende is natuurlijk dat vr wordt gebruikt voor games of simulaties van bepaalde gebeurtenissen, maar ook in de zorg zijn er tal van manieren om virtual reality in te kunnen zetten. Wij van Mind Mansion zijn hier volop mee bezig.


Maar wat is vr nu precies?

Deze website geeft hier een mooie beschrijving van: “Virtuele werkelijkheid of schijnwerkelijkheid (Engels: Virtual Reality, afgekort: VR) simuleert een omgeving via een computer om een gebruiker via diverse zintuigen ‘onder te dompelen’ in een ervaring”. (dit wordt ook wel Immersion of Immersive genoemd).


Wanneer je last hebt van een angst of fobie is confrontatie met deze angst vaak de beste manier om er beter mee om te leren gaan. In een behandeling bij een therapeut wordt vaak ook de opdracht mee naar huis te nemen om de confrontatie te zoeken met je angst en dit langzaam op te bouwen. Echter is dit natuurlijk erg lastig voor iemand die bijvoorbeeld doodsbang is voor een lift om hier zomaar, zonder hulp, in te gaan staan. Doordat wij met Mind Mansion in dit geval de lift kunnen simuleren in vr is de brug om de confrontatie te zoeken vele malen lager. Je kan direct uit de lift stappen door de bril af te zetten en je bent meteen weer in een veilige, grotere ruimte. Dit kan de stap naar het overwinnen van je angsten makkelijker maken.


Wat erg belangrijk is bij de simulatie van een angst of fobie is dat je dit nooit alleen doet tenzij je er zeker van bent dat je hier klaar voor bent. Je kan de bril opzetten en een simulatie volgen van een lift, maar mocht je een paniekaanval krijgen dan is het altijd belangrijk dat er iemand in de veilige ruimte is om je op te vangen.


Virtual reality is slechts een van de onderdelen die wij gebruiken binnen Mind Mansion om mensen te helpen beter om te leren gaan met hun angsten. Wil je meer weten over ons volledige product?