RIJANGST

Rijangst

Rijangst, of amaxofobie, is een veel voorkomende angst. Naar schatting hebben in Nederland tussen de 800.000 en 1.000.000 mensen last van rijangst. Men vermijdt zoveel mogelijk het autorijden of rijdt zelfs helemaal niet meer. Mind Mansion bouwt aan een rijsimulator die bijdraagt aan het verhelpen van rijangst. Door in Virtual Reality in een gesimuleerde auto te stappen kunnen verschillende situaties worden nagebootst die rijangst veroorzaken of versterken. Hierdoor kan er stapsgewijs geoefent worden met het autorijden en ook specifiek gekeken worden waar de angst voor het rijden precies zit. De simulatie is adaptief en kan daardoor op iedere gewenste situatie worden aangepast. Denk hierbij aan: drukke verkeerspunten, tunnels of het in- en uitvoegen op een snelweg. Doordat de simulaties van Mind Mansion adaptief zijn heeft een behandelaar de volledige controle over wat er gebeurt in een simulatie. Zo kan de behandelaar bepalen om eerst geen auto’s over de snelweg te laten rijden tijdens het invoegen en later enkele andere weggebruikers toe te voegen aan de simulatie. Mind Mansion is op dit moment bezig met het bouwen en onderzoeken van de meest efficiënte rijsimulatie. Bent u een zorgprofessional, rijschool of instructeur en wilt u meehelpen aan het bouwen van deze simulatie? Neem dan contact op!

Oefenen met rijangst zonder écht in de auto te stappen

In de rijangst simulatie van Mind Mansion kan de omgeving van een auto worden nagebootst. Hierdoor kan een bestuurder in een veilige omgeving autorijden. Door middel van exposure aan verschillende angstige situatie kan de rijangst verlicht of verholpen worden. Denk hierbij aan een drukke snelweg in Eindhoven of rijden in het centrum van Amsterdam. Voor mensen die het autorijden volledig vermijden kan het behulpzaam zijn om eerst virtueel in een auto te stappen in plaats van meteen in het echt. De confrontatie aangaan om écht te rijden kan in het begin nog te moeilijk zijn, een Virtual Reality simulatie biedt dan een mooie tussenstap.

Waar komt rijangst vandaan?

Rijangst kan ontstaan doordat men niet voldoende in de gelegenheid komt om auto te rijden. Wanneer men zelf geen auto heeft of geen reden om in de auto te stappen kan onzekerheid over het rijden ontstaan. Na een lange tijd niet rijden zal men eerder opzien tegen het rijden wanneer het wel weer eens noodzaak is. Een verkeerstrauma kan ook reden zijn voor het ontstaan van rijangst. Het kan moeilijk zijn om weer in de auto stappen na het ondergaan van een verkeersongeval. Ook andere ingrijpende gebeurtenissen kunnen een oorzaak zijn voor rijangst. Symptomen van rijangst zijn voornamelijk: een angstig gevoel tijdens het rijden, misselijkheid, zweten, een gevoel van machteloosheid, duizeligheid en trillen. Rijangst overwinnen is een hele opgaven, VRET helpt hierbij.

Hoe kom ik van mijn rijangst af?

Rijangst therapie gaat vaak via een psycholoog of gespecialiseerde rijinstructeur. Door middel van Exposure therapie wordt men blootgesteld aan situaties die angst in het verkeer veroorzaken. Het is belangrijk te oefenen met deze angstige situaties om geleidelijk aan de angst te verminderen. In een Virtual Reality rij simulatie kan geoefent worden met rijangst door deze situaties te simuleren.

Andere virtual reality oplossingen

Naast de rijangst simulatie hebben we nog veel meer simulaties. Hieronder staan een aantal van deze simulaties. Lees meer over wat je daarmee kunt doen: