LIFT

Virtual reality lift

In de VR lift simulatie kun je oefenen hoe het is om in een lift te staan door middel van virtual reality. Dit biedt de mogelijkheid om eerst te kunnen oefenen met de angstige situatie in een virtuele wereld, zodat de opstap naar het oefenen in het echt kleiner wordt gemaakt. De lift simulatie kan onder andere gebruikt worden door mensen met claustrofobie (angst voor kleine ruimtes).

Met de Mind Mansion VR lift simulatie zijn er verschillende mogelijkheden om te oefenen. Zo kan er samen met een behandelaar geoefend worden met de angst, maar is er ook de mogelijkheid om thuis te kunnen oefenen met exposure in een lift.

Virtual reality in de behandelkamer

Wanneer iemand last heeft van claustrofobie is het erg lastig om bijvoorbeeld een lift te betreden. Dit is daarmee ook een van de meest voorkomende situaties die iemand die last heeft van claustrofobie ontwijkt. Daarom hebben wij met Mind Mansion een virtuele simulatie gemaakt van een lift ontwikkeld. Op deze manier wordt de drempel om te oefenen in het echt verlaagd en kan er in een veilige omgeving worden geoefend.

Gamification

Omdat het erg lastig kan zijn om te oefenen hebben wij met Mind Mansion gamification toegevoegd aan de lift simulatie. Hierdoor wordt een cliënt gemotiveerd om een angstige situatie aan te gaan en wordt het oefenen ook een stuk leuker gemaakt.

Biofeedback

Tijdens het oefenen samen met de psycholoog wordt er biofeedback gebruikt. Door middel van een biofeedback apparaat kunnen gegevens als hartslag, lichaamstemperatuur of zweet-niveau worden gemeten. Dit helpt om inzicht te krijgen in wat de triggers zijn tijdens de confrontatie met de lift. Ook kan hiermee de voortgang van een cliënt gemeten worden tijdens de behandelingen.

Virtual reality thuis gebruiken

Om nog extra te kunnen oefenen met virtual reality is het ook mogelijk om thuis te oefenen met de VR lift. Dit kan door middel van de Oculus Go. Met dit apparaat kun je simpel thuis oefenen hoe het is om in een lift te staan. Er is geen interactie, maar het is volledig exposure in de angstige situatie.

De VR lift zoals hierboven beschreven wordt al gebruikt in de praktijk door behandelaren van GGzE Direct. Wil jij hiervoor ook in behandeling? Neem dan contact met ons op en wij proberen je zo goed mogelijk te helpen.

Andere virtual reality oplossingen

Naast de lift simulatie hebben we nog veel meer simulaties. Hieronder staan een aantal van deze simulaties. Lees meer over wat je daarmee kunt doen: