Aan de slag met VRET

Of je nu cliënten met een angst wil behandelen of zelf aan de slag wil met je angst door VRET te gebruiken, het is makkelijker dan het lijkt. We merken dat het voor velen lastig lijkt om VRET in te zetten bij het behandelen en oefenen met angst en fobie. Deze blog geeft een kijkje in hoe gemakkelijk het is om in te zetten tijdens behandeling en thuis. Er wordt niet zo diep ingegegaan op wat VRET is en hoe het precies werkt. Deze informatie kan je hier lezen.

Voor behandelaren en cliënten is het gebruik van VRET iets anders. Klik op onderstaande categorie om naar het juiste kopje te gaan.

Handvatten voor de behandelaar

Onze VRET tool is ontwikkelt in samenwerking met psychologen en coaches die angststoornissen en fobieën behandelen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het heel laagdrempelig is om in te zetten en heel goed aansluit bij de huidige methodiek.

Kennismaking

Kennismaking

Inventarisatie

Inventarisatie

Oefeningen

Oefeningen

VRET

VRET

tijdbesparing

In vivo

Resultaat

Resultaat

Zoals je in dit overzicht kan zien is VRET een onderdeel van de behandeling. Een aanvulling op het huidige proces. Het vervangt geen methode of handelingen, en al helemaal niet de behandelaar. Het is een stap in het proces die de rest van het proces efficiënter maakt en een beter resultaat oplevert. Zo kan je VRET inzetten om situaties en triggers te oefenen die in het echt moeilijk na te bootsen zijn door afstand of gebruik, zoals een vliegtuig. Optioneel zou je VR al in kunnen zetten bij de ‘inventarisatie’. Virtual reality leent zich heel goed voor het snel en eenvoudig nabootsen van een omgeving die dicht bij de werkelijkheid komt. Zo kan je snel een beeld krijgen van wat de triggers zijn voor een cliënt en wat het ‘niveau’ van de angst of fobie is. Biofeedback versterkt het inzicht hierin nog meer, maar daar straks meer over.

Innovatieve manier van behandelen

Onze omgevingen zijn dynamisch en aanpasbaar gedurende de behandeling, in tegenstelling tot 360 graden video’s die vaker gebruikt worden. Dit zorgt voor een interactieve leeromgeving voor de cliënt, onder controle van de behandelaar. Dit geeft de cliënt een gevoel van controle en ‘self-care’, omdat deze zelf kan bepalen op welke manier en hoe snel men de confrontatie opzoekt. Dit wordt aangevuld door het gebruik van gamification.

Dit motiveert de gebruiker om eerder stappen te nemen en tot actie over te gaan. Dit zorgt voor een efficiëntere behandeling en minder ‘drang’ vanuit de behandelaar. Als aanvulling hierop hebben we biofeedback toegevoegd aan het totaalpakket. Dit geeft inzicht in de reactie van de cliënt aan de behandelaar, vooral nu de ogen en een groot deel van het gezicht van de cliënt bedekt is door de VR bril. Op basis van deze informatie kan de behandelaar aanpassingen aan de omgeving doen door middel van ons gebruiksvriendelijke dashboard. Op dit dashboard komt alle informatie samen en bouw je een dossier op voor elke cliënt. Meer informatie over het dashboard vind je hier. Deze combinatie van producten zorgt voor een unieke en innovatieve manier van behandelen die de behandelingen efficiënter, leuker en inzichtelijker maakt.

De eenvoud van VRET

Je hebt kennis gemaakt met de cliënt, hebt inzichtelijk gemaakt waar het probleem zich bevindt en hoe zich dit manifesteert bij de cliënt. Je doet een paar oefeningen om te kijken wat werkt voor de cliënt en hoe snel hij/zij baat heeft bij bepaalde oefeningen. Normaal ga je dan de exposure in vivo opzoeken, maar nu gaan we eerst VRET gebruiken om deze stap kleiner te maken. Als behandelaar log je in op een dashboard waarin alles overzichtelijk wordt gemaakt en eenvoudig te bedienen is. Selecteer de omgeving waar de cliënt het meeste baat bij zou hebben, bijvoorbeeld een vliegtuig. De cliënt zet de VR bril op en begint in de vertrekhal op het vliegveld, zodat er niet gelijk een grote piek aan exposure ontstaat. Stel alles in naar wens, zoals het aantal passagiers, hoeveelheid rumoer, de zitplaatsen van cliënt, medepassagiers en nog veel meer. De cliënt wordt in de simulatie geplaatst en het is voor de behandelaar mogelijk om mee te kijken met alles wat de cliënt ziet. Als de cliënt er klaar voor is laat je het vliegtuig opstijgen.

Eenmaal boven kan je bepaalde triggers herhalen die voor exposure zorgen, zoals het maken van een bocht en turbulentie. Als behandelaar heb je hier volledige controle over en kan je dus de hoeveelheid exposure bepalen die goed is voor de cliënt. Na een minuutje of 10 à 15 is het meestal wel weer goed geweest voor wat betreft virtual reality. Je laat het vliegtuig landen en stopt de simulatie. De sessie wordt nu opgeslagen in het dashboard, zodat je volgende keer verder kan waar je gebleven was. Na een aantal behandelingen kan je dan ook de voortgang van de cliënt zien en terugkijken naar voorgaande sessies om deze te analyseren en te bespreken.

Zodra er genoeg exposure in VR heeft plaatsgevonden zal de cliënt genoeg zelfvertrouwen opgebouwd hebben om de exposure ‘in vivo’ aan te gaan en ga je verder met je behandeling zoals je dit normaal doet. Je kan daarna nog regelmatig even terugkomen bij VRET, bijvoorbeeld na de eerste in vivo exposure ervaring.

Meer inzicht in hoe de cliënt zich voelt

Om meer objectief inzicht te krijgen in de reactie van de cliënt op de omgeving hebben we biofeedback toegevoegd. Hiermee wordt er in eerste instantie een ‘baseline’ berekend in een rustige omgeving, zoals een bos of een strand. Dit is dan de ‘normaal’ waarde van die cliënt. Aan de hand van de hartritme variabiliteit die gemeten wordt, wordt er een grafiek getoond. Zit de HRV onder de baseline dan ervaart de cliënt minder angst of stress dan normaal, zit de HRV boven de baseline dan ervaart de cliënt meer angst of stress dan normaal. Hiermee krijg je als behandelaar snel en makkelijk inzicht in wat de cliënt op dat moment fysiek ervaart. Hierdoor kan je snel en onderbouwd aanpassingen doen aan de omgeving om de cliënt altijd aan de juiste hoeveelheid exposure bloot te stellen. Het onderzoek hierover kan je hier lezen.

Cliënt meer controle en initiatief geven

Om de cliënt te motiveren zelf stappen te nemen in de exposure zit er in de meeste omgevingen een spelelement. Dit zorgt zichtbaar voor verbetering in motivatie bij de cliënt. Het maakt het tevens leuker om de confrontatie aan te gaan, maar deelt het gehele proces ook op in kleine stapjes. Omdat het steeds om kleine stapjes gaat is de cliënt eerder bereid deze stappen zelf te nemen. Alle keuzes die gemaakt moeten worden liggen bij de cliënt zelf om te maken. Dit creëert een bepaald vertrouwen in de omgeving en zichzelf, waardoor behandelingen over het algemeen sneller verlopen en effectiever zijn.

VR meegeven voor thuis

Om het aantal momenten van exposure te vergroten voor de cliënt kan hij/zij een VR headset mee naar huis krijgen om te oefenen. Zo kan de cliënt zelfstandig de exposure aangaan. Deze versie is wel gelimiteerd ten opzichte van de volledige versie waar de behandelaar over beschikt. Dit om te voorkomen dat de cliënt zelfstandig de angst of fobie alleen maar erger maakt. Omdat de behandelaar er niet bij is om keuzes te maken worden er automatisch bepaalde acties uitgevoerd op basis van de biofeedback of op basis van tijd indien er geen biofeedback beschikbaar is.

Afwisselen met ontspanning

Als behandelaar krijg je ook de ‘relaxation’ module meegeleverd. Het is belangrijk om een cliënt af en toe wat rust te gunnen. Laat ze 5 minuutjes afschakelen op een strand, in de duinen, in een bos of tussen de tulpen voordat ze aan de volgende exposure beginnen. Zie het als koffie die je geur neutraliseert, zodat je andere geuren weer beter kan ruiken. Ook deze module kan aan een cliënt meegegeven worden voor thuis.

Voor consumenten

Heb je al een tijdje last van een angst, maar is deze niet ernstig genoeg om ervoor behandeld te worden? Of wil je niet het hele traject van een behandeling in? Dan kan je nu zelf aan de slag met je angst. Gewoon vanuit thuis, op je werk of in de trein, waar en wanneer jij wil. Is je angst of fobie van een ernstiger formaat dan raden we toch streng aan om ermee naar een psycholoog of coach te gaan. Zij kunnen je ook behandelen met onze VRET tools. Vraag of je behandelaar hiervoor contact met ons opneemt. Twijfel je of de zelfhulp kit geschikt is voor jou om zelfstandig te gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Zelfhulp kit

Voor de mensen die zelf thuis met hun angst willen oefenen hebben we de zelfhulp kit. Hierin zijn verschillende pakketten te verkrijgen die aansluiten bij jouw wensen. Je krijgt standaard 1 omgeving naar keuze in een pakket. Wil je bijvoorbeeld oefenen met het autorijden op een snelweg? Dan krijg je de rijangst simulatie meegeleverd. Kruip zelf achter het stuur of neem plaats als bijrijder. Rij door de stad, door het platteland, door een tunnel of over de snelweg en ga je confrontatie aan met je rijangst.

Je hebt hier zelf volledige controle over wat je wel en niet wil doen. Niks is fijner dan zelf de touwtjes in handen te hebben. Heb je een pakket besteld met de biofeedback erbij? Dan worden er op basis van je gemeten stress aanpassingen aan de omgeving gedaan. Zo oefen je altijd op een optimaal niveau van exposure, wel zo effectief!

Na een tijdje geoefend te hebben in VR is het tijd om de confrontatie in het echt aan te gaan. Neem mee wat je geleerd hebt uit de confrontaties in VR en leer omgaan met je angst.

Dynamische omgevingen vol verrassingen

Vaak krijgen we de vraag hoeveel ‘filmpjes’ we hebben, maar dit willen we graag even verder toelichten. Veel exposure oefeningen in VR zijn vandaag de dag 360 graden video’s. Dit is prima om eens te ervaren, maar deze filmpjes zijn altijd hetzelfde en veroorzaken dus gewenning. Je komt zo niet van je angst af, maar je went aan dit specifieke filmpje. In een andere situatie zal je angst dan alsnog gewoon opspelen. Onze simulaties zijn dynamische omgevingen die op het moment van spelen aangepast kunnen worden naar wens en behoefte. Deze zijn dan ook nooit hetzelfde en elke keer als je onze VRET tool gebruikt gebeuren er andere dingen in een andere volgorde. Hierdoor treed er geen gewenning op, maar leer je omgaan met je angst in verschillende situaties zelfs als deze onverwacht zijn. Dit leidt tot een effectievere behandeling die je in brede zin voorbereid op je angst in de echte wereld en hoe je op zo’n moment met je angst om moet gaan.

Vraag een demo aan

Vul onderstaand formulier in om een gratis vrijblijvende demo te plannen bij jou op locatie! Heb je toch nog vragen? Neem dan contact met ons op.