Virtual reality, het toekomstperspectief voor de zorgsector

Ben je geïnteresseerd in de vooruitgang van de zorg en de innovaties die daar een rol in spelen? Dan heb je vast wel eens spectaculaire beelden gezien van chirurgen die opereren met een virtual reality headset op hun hoofd of therapiesessies waar je virtueel in therapie gaat zonder je huiskamer te verlaten. In dit artikel gaan we dieper in op de innovatie ‘virtual reality’ en de toepassing op de zorgsector in 2021.

Virtuele operatiekamer

Kunnen we een fysieke operatie uitvoeren met behulp van virtual reality? Het klinkt als een vraag voor de toekomst. Nieuwe ontwikkelingen laten echter zien dat we in zekere mate al zover zijn. Er is een nieuwe methode ontwikkeld om met behulp van virtual reality longkankerpatiënten efficiënter te kunnen opereren waardoor er zoveel mogelijk longweefsel bespaard blijft. Hoe gaat dit in zijn werking? Om te beginnen wordt er voor de operatie een CT-scan gemaakt van de situatie, waarbij de individuele resultaten (afbeeldingen) worden gecombineerd tot een 3D-model via speciale software. Deze 3D-beelden worden vooraf in virtual reality bestudeerd en tijdens de operatie staat er een chirurg met VR-bril aan de operatietafel die de snijdende collega begeleid. De snijdende collega kan zelfs meekijken met de begeleidende vr-chirurg via een scherm.

Voorheen moesten chirurgen de individuele laagjes van de CT-scan uit het hoofd bestuderen, maar met deze methode kunnen chirurgen recht op het doel afgaan en zoveel mogelijk gezond weefsel vermijden.

VR trainingen

Waar virtual reality zich ook uitstekend voor verleend is bij de implementatie van trainingen in de zorg. Zoals hierboven beschreven kun je met virtual reality een 3D-model maken van een lichaam. Hiermee kun je als het ware een gedetailleerde reis maken door de mens op een manier dat voorheen niet mogelijk was. Ook kunnen studenten meekijken met een operatie door de ogen van de chirurg en zelf rondkijken wat er allemaal gebeurt tijdens een operatie.

Virtual reality wordt ook ingezet voor trainingen buiten de operatiekamer. In Friesland bijvoorbeeld zijn er recent trainingen gedaan in virtual reality als voorbereiding op de tweede golf van de corona crisis. Ontwikkeld als een realistische ‘game’ worden zorgmedewerkers getraind in de omgang met specifieke situaties die echt zijn gebeurd in de eerste golf. De situatie in verschillende zorgtehuizen was kort gezegd drastisch zoals ieder zich vast nog kan herinneren. Met deze virtual reality modules kunnen zorgmedewerkers met hun eigen ogen ervaren en leren van de situaties die deze periode met zich meebrachten alsof ze er zelf bij waren.

Virtual reality therapie

Dat het realistisch maken van situaties zonder er fysiek aanwezig te zijn effectief kan zijn, bewijst virtual reality wel in de behandeling van angststoornissen. De mogelijkheden hierbij zijn uiteenlopend. Denk hierbij aan het laten zien van een 360 graden-video met echte situaties tot een dynamisch gesimuleerde wereld waar cliënten zelf interacties kunnen aangaan met hun omgeving. Specifieke fobieën die doorgaans moeilijk te behandelen zijn op locatie, zoals vliegangst, kunnen hierdoor op een laagdrempelige manier behandeld worden. Deze bewezen effectieve vorm van therapie waarbij de cliënt wordt geconfronteerd met situaties in virtual reality wordt ook wel Virtual Reality Exposure Therapie (VRET) genoemd.

Mind Mansion je eerste stap naar VRET

Mind Mansion biedt zorg professionals alle voordelen van VRET in één pakket en voegt hier nog een extra stukje innovatie aan toe. Volg patiënten live tijdens hun virtuele therapiesessie en monitor hun biofeedback dat te zien is in een grafisch overzicht. Via het gebruiksvriendelijke en overzichtelijke dashboard kun je elke simulatie aanpassen naar wens. Eenvoudig te implementeren en te begrijpen, ook zonder voorkennis. Haal het maximale uit elke sessie en verhoog je de efficiëntie van je behandeling met Mind Mansion.

Vraag een demo aan

Vul onderstaand formulier in om een gratis vrijblijvende demo te plannen bij jou op locatie! Heb je toch nog vragen? Neem dan contact met ons op.