Hoe laat je een cliënt ontspannen na een intensieve behandeling?

Behandelingen met een mentaal verwerkingsproces zoals een traumabehandeling, kunnen veel vragen van een cliënt. Vaak is het zo dat cliënten na een behandeling moeite ervaren om zelf tot ontspanning te komen en dat je als behandelaar ondersteuning moet bieden op dit gebied. In dit artikel bespreken we de voordelen en mogelijkheden van virtual reality om je cliënt te laten ontspannen na een (intensieve) behandeling. Daarnaast geven we twee tips over VR-apps en video’s die je nu al kunt inzetten om je cliënt te laten ontspannen.

Ontspanning voor je cliënten

Virtual reality is een geweldige manier om je even helemaal onder te dompelen in een andere omgeving. Een van de grootste voordelen, is dat een cliënt zo kan opgaan in een virtuele wereld, dat de zintuigen bepaalde waarnemingen niet meer kunnen onderscheiden van de fysieke wereld. Dit wordt ook wel ‘immersie’ genoemd. Daarnaast is de technologie al dusdanig doorontwikkeld dat onhandige bekabeling en ‘motion sickness’ verleden tijd zijn. Mede hierdoor is virtual reality een geschikte tool voor zorgprofessionals om de gedachten van cliënten tot rust te laten komen na een intensieve behandeling. Mind Mansion is hard op weg om een totaalpakket te creëren waarmee zorgprofessionals zowel het virtual reality therapie als ontspanning kunnen aanbieden vanuit één platform. Als je interesse hebt in dit pakket, neem contact op met ons via de contactpagina. Hieronder geven we een aantal externe alternatieven die je al een beeld kunnen geven van ontspanning in virtual reality.

Ga op reis met National Geographic

National Geographic beschikt over een YouTube kanaal met 360 graden video’s, waarin je naar de verste uithoeken van de wereld wordt gebracht in virtual reality. Onderzoek toont aan dat in contact zijn met natuur een positieve invloed heeft op onze mentale gezondheid. De video’s hebben een documentaire ondertoon, maar de beelden en het geluid geven zeker een rustgevend gevoel. Je kunt deze video’s al bekijken met gebruik van een simpele (goedkope) headset voor je smartphone of een stapje verder gaan voor de beste kwaliteit en een (stand-alone) VR-headset aanschaffen.

VR-headset catalogus

Als je kiest voor een VR-headsets zonder smartphone zoals de Oculus Quest 2 of de Oculus Go, krijg je de beschikking over een catalogus aan applicaties die gebruikt kunnen worden op de headset. Even kort zoeken en je vindt meerdere gratis applicaties waar ontspanning centraal staat. Deze applicaties zitten kwalitatief beter in elkaar dan de video’s die je op YouTube vindt, echter is het aanbod een stuk kleiner. Naar onze ervaring geeft een kwalitatieve VR-headset zoals de Oculus Quest 2 wel de beste ervaring met een virtual reality omgeving. Mind Mansion maakt zelf gebruik van deze gebruiksvriendelijke en betaalbare headset voor het simuleren van angst en fobie situaties in een dynamische virtuele omgeving. Je koopt de headset dus niet alleen voor de ontspanning of behandeling met de Mind Mansion software, maar je kan er nog veel meer mee!

Mind Mansion

Ben je enthousiast geworden en wil je de mogelijkheden van virtual reality ervaren als toevoeging op je huidige behandelingsmethode? Neem dan contact met ons op of kijk voor meer informatie op www.mindmansion.nl

Vraag een demo aan

Vul onderstaand formulier in om een gratis vrijblijvende demo te plannen bij jou op locatie! Heb je toch nog vragen? Neem dan contact met ons op.