Je angsten overwinnen met virtual reality

Je angsten overwinnen met Virtual Reality. Het klinkt misschien als iets wat nog ver weg is, maar stiekem begint het toch al steeds dichter bij te komen. Twee weken geleden heeft Mind Mansion opnieuw een bezoekje gebracht aan een van de angstgroepen bij GGzE. Hier zijn 4 simulaties getest met cliënten met de HTC Vive.

Vliegangst aangaan met virtual reality

Tijdens de vorige test met een van de angstgroepen bij GGzE is er een vliegtuigsimulatie op de Gear VR getest. Dit was een statische simulatie waarbij de cliënten de ervaring van een vliegtuig konden ervaren. Hier kun je lezen hoe deze test is verlopen. Tijdens deze test is er feedback gekomen vanuit zowel behandelaren als cliënten en deze feedback is meegenomen naar de test bij de huidige angstgroep.

VR om je angst te overwinnen

De deelnemers van de angstgroep hadden de mogelijkheid om te kiezen uit 4 verschillende simulaties, namelijk een lift, een vliegtuig, een openbaar toilet of een donkere ruimte. Ook konden ze kiezen of ze een simulatie wilde doen waarbij gamification was toegevoegd of dat ze gewoon alleen de exposure wilde ervaren. Ditmaal was dit mogelijk doordat er een ander systeem werd gebruikt, namelijk de HTC Vive. Hierdoor hadden de cliënten meer vrijheid tijdens de exposure oefening en was de beleving van de ruimte echter dan bij een statisch beeld.

In de groep hebben totaal 5 cliënten de simulaties geprobeerd. In de lift konden de cliënten kiezen of zij de gamification erbij wilde testen of niet. De reacties hierop waren wisselend. Wel was er duidelijk te zien dat de gamification de cliënten echt hielp om over de drempel te stappen en langer in de lift aanwezig te zijn. Het vliegtuig heeft behoorlijk wat updates gehad sinds de laatste keer. Dit was ook zeker de merken aan de reacties van de cliënten. ‘Het is net of ik in een echt vliegtuig zit’ zei een van de cliënten. En dit was ook zeker te merken aan zijn reactie.

angst overwinnen

Resultaten VR-testgroep

Goed om te zien dat er vooruitgang geboekt wordt met Mind Mansion en goed om te zien dat er positieve reacties komen vanuit zowel de cliënten als de behandelaren. Begin maart staat er een nieuwe test op het programma en wordt er gekeken naar de verschillen in de mate van angst bij de cliënten.

Naast dat we samen met GGzE volop aan het testen zijn, zijn wij nog steeds opzoek naar andere locaties om te kunnen gaan testen zodat we samen zo snel mogelijk de behandelmethode kunnen gaan verbeteren. Heb jij hier interesse in of wil je graag meer informatie. Neem dan gerust contact met ons op dan gaan we een keer koffie drinken.

Vraag een demo aan

Vul onderstaand formulier in om een gratis vrijblijvende demo te plannen bij jou op locatie! Heb je toch nog vragen? Neem dan contact met ons op.