Rijangst, Amaxofobie of Vehofobie overwinnen?

Autorijden wordt door veel mensen als normaal ervaren. Je wordt al bijna raar aangekeken als je op volwassen leeftijd geen rijbewijs bezit. De auto gebruiken om boodschappen te doen, naar het werk te gaan of ergens op bezoek te gaan, het wordt bijna als een vaardigheid gezien die iedereen moet bezitten.

Maar toch zijn er mensen die geen rijbewijs hebben, of mensen die een angst om auto te rijden hebben. Voor hen is het al soms al te moeilijk om zelfs als passagier in de auto te stappen. En hoewel niet iedereen problemen ervaart met deze angst, zijn er een hoop die graag hun rijangst overwinnen.

Wat is rijangst?

Rijangst is de benaming voor de angst voor het besturen van een auto. Hierbij wordt vaak amaxofobie als Latijns of wetenschappelijke benaming gebruikt, maar dit is niet helemaal correct. Amaxofobie is de angst om bestuurder of passagier van een voertuig te zijn, vehofobie de angst is voor het zelf besturen van een auto.

Waarom is iemand bang om auto te rijden? De redenen die iemand hiervoor kan hebben zijn erg uiteenlopend. Iemand is bang om de controle te verliezen, te verdwalen of gevaarlijke situaties voor andere weggebruikers te creëren. Maar ook kan iemand angst hebben op verschillende situaties bij het rijden, bijvoorbeeld angst voor het rijden op een snelweg, een brug, door een tunnel of misschien juist in de binnenstad.

Hoe overwin je rijangst?

“Hoe kan ik mijn rijangst overwinnen?” is een vraag die veel mensen hebben en ook vaak stellen. En vaak krijgen ze als antwoord terug: ‘Gewoon blijven rijden!’. Maar zo makkelijk is dit voor deze groep mensen niet.

Betere antwoorden op deze vragen zijn bijvoorbeeld laagdrempelige mogelijkheden zoals het lezen van boeken of verhalen van ervaringsdeskundigen. Een optie is ook om in behandeling te gaan bij een rijangst-expert of een GGZ-professional. Deze kan je dan behandelen door middel van het gebruik van bijvoorbeeld een auto rijden simulator of met je in het echt gaan rijden. Maar überhaupt het gaan rijden met een rustig persoon, op een leeg parkeerterrein, kan al een goede eerste stap zijn voor rijangst overwinnen.

Rijangst oplossen door middel van VR

Door middel van virtual reality is het mogelijk om nog een extra tussenstap te creëren voor het daadwerkelijk gaan rijden in een echte auto. Iemand kan namelijk door middel van virtual reality de rijangst of amaxofobie (gedeeltelijk) overwinnen. Is er bijvoorbeeld angst om te rijden op een snelweg dan ga je dit eerst oefenen in virtual reality. Gaat je dit goed af dan kan je uiteindelijk weer gaan oefenen en de exposure opbouwen in een echte auto. Dit geldt voor elk scenario in een auto hetzelfde, van stad tot tunnel. Lees meer over onze rijangst simulatie of bestel meteen een zelfhulp kit. Zo kan je snel zelf aan de slag met je rijangst.

Wij zijn nog sterk op zoek naar mensen die rijangst behandelen of mogelijk zelf rijangst hebben, om hun ervaringen te delen. Heb je hier interesse in en zou je graag meer informatie willen, kan je vrijblijvend contact opnemen met melle@mindmansion.nl.

Vraag een demo aan

Vul onderstaand formulier in om een gratis vrijblijvende demo te plannen bij jou op locatie! Heb je toch nog vragen? Neem dan contact met ons op.