Werken aan sociale angst met virtual reality

Wanneer iemand last heeft van sociale angst denkt deze persoon vaak dat iedereen negatief denkt over hem of haar. Situaties als een optreden op een podium of een vergadering op het werk worden dan erg lastig. Maar ook bijvoorbeeld naar een verjaardagsfeestje gaan, een ritje met de bus of je boodschappen gaan doen in de supermarkt. Dit zijn situaties die iemand met een sociale angst het liefst vermijdt, maar helaas blijkt dat in praktijk erg lastig.

Huidige behandeling van sociale angst

Wanneer je last hebt van een sociale angst is cognitieve gedragstherapie een van de meest bekende methodes. Hierbij wordt er gepraat over de gevoelens en wordt er gekeken hoe deze gevoelens omgezet kunnen worden in iets anders. Een van de manieren om deze gevoelens om te zetten bij angst is door middel van exposure. Dit is een methode die al langere tijd gebruikt wordt, maar sinds een aantal jaren begint dit te veranderen door de opkomst van virtual reality. Deze techniek breidt de ‘oude’ methode uit en vormt daarmee cognitieve gedragstherapie virtual reality (CGTVR).

Hoe wordt virtual reality gebruikt in de cognitieve gedragstherapie bij sociale angst?

Omdat virtual reality al meerdere jaren wordt gebruikt merk je dat er al verschillende methodes voor zijn ontstaan. Iedere behandelaar vindt daar zijn of haar eigen weg in. Zo kan het een volledige vervanging zijn voor de exposure in vivo waarbij dus de angst wordt aangegaan in virtual reality om zo te leren er beter mee om te gaan. Een andere manier is om een mix te maken van virtual reality exposure therapie (VRET) en exposure in vivo. VRET is dan een tussenstap voor een cliënt om eerst binnen een veilig omgeving te kunnen oefenen met angst en daarna pas in het echt. Deze tweede vorm is vooral erg interessant bij sociale angsten.

Iemand met sociale angst heeft meerdere angsten te overwinnen voordat hij of zij terecht komt bij de oefensituatie. Stel je bijvoorbeeld voor dat iemand met sociale angst wil gaan oefenen in een supermarkt. Dan moet eerst nog deze cliënt over straat, misschien zelfs wel een plein oversteken en pas dan kan de exposure oefening in de supermarkt beginnen. Dit kan al een hele grote stap zijn als een eerste oefening en kan er zelfs voor zorgen dat het behandelproces vertraagd wordt, omdat de cliënt simpelweg de oefening nog niet aandurft. Virtual reality biedt hier een hele mooie uitweg.

Hoe maakt Mind Mansion gebruik van VR bij sociale angst?

Met Mind Mansion zijn we de afgelopen tijd hard bezig geweest met het ontwikkelen van simulaties rondom sociale angst. Zo hebben we een supermarkt ontwikkeld waarin je volledig kan rondlopen. Er kan een boodschappenlijstje gevolgd worden en een behandelaar kan kiezen om wat voor formaat supermarkt het gaat. Daarnaast is er een plein ontwikkeld waarin kleuren, audio en het aantal mensen aangepast kan worden en is een bus die van halte naar halte rijdt. De behandelaar bepaald hoe lang het duurt tot de volgende stop. Meer sociale angst simulaties volgen nog, maar voor nu een mooie start om nog meer mensen mee te kunnen gaan helpen.